"Bu ekolojik yıkıma derhal son verin!"

-
Aa
+
a
a
a

Muğla’daki Akyaka Orman Kampı’nda yaşanan ekolojik tahribata Gökova Ekoloji Meclisi'nden tepki geldi.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/ Evrensel
Gezegenin Geleceği: 01 Nisan 2025
 

Gezegenin Geleceği: 01 Nisan 2025

podcast servisi: iTunes / RSS

Evrensel’den Abidin Çınar’ın haberine göre, Muğla’daki Akyaka Orman Kampı’nda yaşanan ekolojik tahribata Gökova Ekoloji Meclisi'nden tepki geldi. Meclis, “Bu hukuksuzluğa, ekolojik yıkıma derhal son verin,” diyerek yetkilileri göreve çağırdı. Gökova Ekoloji Meclisi, Muğla Vakfı ve Orman İşletmesinin bölgede hukuksuz faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, orman kampının mezarlık tarafındaki giriş bölgesinde geniş bir alanda orman altı bitki örtüsünün iş makineleriyle tahrip edildiğini ve ekosisteme zarar verildiğini ifade etti. Açıklamada, “Uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki endemik bitki ve hayvanların yaşam alanları yok edildi,” denildi. Şubat ayı başından bu yana kamp alanında ağaçların kesildiğini, orman altı bitki örtüsünün iş makineleri ile yok edilerek betonla kaplandığını belirten Meclis, bu alanların yeni konaklama alanlarına dönüştürüldüğünü, ayrıca halkın kullanımına açık kıyı alanlarının ticari faaliyetlere açıldığını söyledi. Yapılan tüm faaliyetlerin izinsiz ve yasa dışı olduğunu söyleyen Meclis, yurttaşlar olarak Jandarma’ya yeni bir suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Açıklamada, “Bu doğa talanına derhal son verilmeli,” çağrısı yinelendi. Açıklamanın son bölümünde, hukuksuzlukların Muğla Valiliğinin iştiraki olan bir şirket tarafından yürütüldüğüne dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı: “Kâr hırsı ile tüm canlıların ortak yaşam alanlarını talan ederek sermaye nesnesine dönüştürmek isteyen bu anlayışı bir kez daha protesto ediyoruz. Yıkımı durdurmak için her türlü yasal ve meşru yollarla mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” 

Massive Attack’in konseri çevresel etkisiyle tarihe geçti

İngiliz hip-hop grubu Massive Attack’in geçen yıl düzenlediği bir konser, müzikten çok çevresel etkisiyle tarihe geçti. Grup konseri düzenlerken iklim bilimcilerle iş birliği yaptı ve bu etkinlik, şimdiye kadar en düşük karbon salımı gerçekleştiren müzik etkinliği olarak dünya rekoru kırdı. İklim değişikliği üzerine araştırmalar yapan Tyndall Merkezi bilim insanlarının yayımladığı rapora göre, konserin enerji kaynaklı sera gazı emisyonları benzer büyüklükteki etkinliklere kıyasla yüzde 98 oranında azaltıldı. Bristol'de gerçekleştirilen Act 1.5 adlı konser, yüzde 100 batarya gücüyle çalıştırıldı ve etkinlik alanında yalnızca vegan yiyecekler satıldı. Müzisyenler, uçak yerine otobüs ve feribot gibi daha düşük karbon salımı yapan ulaşım araçlarını tercih etti. Ayrıca izleyicilere de düşük karbonlu ulaşımı teşvik eden çeşitli ödüller sunuldu. Trenle gelenlere özel VIP bileklikler verilirken, istasyon ile konser alanı arasında ücretsiz elektrikli otobüs seferleri düzenlendi. Bristol'de yaşayanlara ön satış hakkı tanınarak, seyircilerin uzun mesafeler kat etmek zorunda kalması önlendi. Organizatörler, bu konserin diğer açık hava etkinlikleri için bir model olmasını umuyor. Act 1.5’ın baş yapımcısı Mark Donne, konseri 'şimdiye kadar düzenlenen en temiz, en yeşil festival etkinliği' olarak tanımladı. "Temiz teknoloji hazır, sadece uygulanması gerekiyor. Hayranlar temiz konserler istiyor, bu çok net. Artık organizatörlerin ve hükümetlerin bu ihtiyaca yanıt vermesi gerekiyor," dedi.

50 yıldır demir ve krom madenciliği yapan şirkete tepki

Sivas'ın Kangal ilçesi Bakırtepe bölgesinde, halkın itirazına ve mahkeme kararlarına rağmen siyanürle altın madeni işletmeciliği sürüyor. Bölgede özel bir firma siyanürlü altın madeni için kapasite genişletmeye çalışıyor. BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, kapasite artırımı için aldığı ÇED olumlu kararının iptali davası 8 Nisan’da görülecek. Bölge halkı, “Vahşi madenciliğe karşı doğamıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz,” diyerek, davaya çağrı yaptı. Bölge halkı ve ekoloji örgütleri, şirkete karşı 12 yıldır hukuki mücadele yürüttüklerini belirterek, ‘‘Burada uzun süredir demir ve altın madenciliği yapılıyor. Şirketin maden alanını genişletmek istemesi buradaki zararı büyütecek, özellikle Balıklı Kaplıcası zarar görecek, buradaki balıklar ölecek. Yer altı suları kirlenecek, tarım-hayvancılık bitecek,’’ dedi. Şirket, ilçede yaklaşık 50 yıldır demir ve krom madenciliği yapıyor. 2006 yılında Bakırtepe’de siyanür ile altın çıkarma ruhsatı alan şirket, Eylül 2013 tarihinden itibaren Bakırtepe’de siyanür ile altın çıkarma faaliyetine başladı. Maden şirketi 'ÇED olumlu' raporları ile kapasite genişletmeye çalışırken Bakırtepe Çevre Platformu, şirketin aldığı ÇED kararlarına karşı davalar açtı. 4 kez hem yerel mahkemeden hem de Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararları alan Bakırtepe Çevre Platformu, şirketin en son aldığı ÇED olumlu kararının iptali için açtıkları davanın 8 Nisan saat 10:00’da Sivas İdare Mahkemesi'nde görüleceğine dikkat çekti ve yaşam savunucularını davaya destek olmaya çağırdı.

Tankerden havaya yoğun duman ve kurum püskürtüldü

Avcılar ilçesinde denizde bacasından yoğun duman çıkan ve kurum püskürten tankerle ilgili alınan örneklerin laboratuvarda incelenmesi sonrası işlem başlatıldı. Avcılar açıklarına demirleyen 183 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğindeki ‘Sentinel’ isimli Antigua Barbuda bayraklı kimyasal ürün taşıyan tanker akşam saatlerinde havaya yoğun duman ve kurum püskürttü. Görenlerin ihbarı üzerine Avcılar Sahil Güvenlik Komutanlığı harekete geçti. Ekipler siyah duman yayan ve püskürttüğü kurum nedeniyle tankerin yanında yoğun kurum tabakası oluştuğunu belirledi. Denizden laboratuvarda incelenmek üzere kurum örnekleri alan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, yaptıkları inceleme sonuçlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdi. Tankere para cezası yazılacağı öğrenildi.