Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
İklim ve çevre
Greenpeace raporu, Avrupa ülkelerinin Kuzey Afrika ülkelerindeki yenilenebilir enerjileri kendi ekonomileri için kullandıklarını açıklıyor.
Zürih Üniversitesi ve Edinburgh Üniversitesi’nin araştırması, 2000 yılından bu yana 6,5 trilyon tondan fazla miktarda eriyen ve saniyede 3 olimpik yüzme havuzu su kaybeden dünya buzullardan dolayı dünyanın her yerinde deniz seviyesinin 2 santim yükseldiğini ortaya koyuyor.
The Guardian yazarları, 2024 yılında yeryüzü topraklarında, okyanuslarında kuzey kutbundan güney kutbuna aylık ortalama sıcaklıklarında tüm rekorların tekrar tekrar kırıldığını görselleştiriyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’de 2024 yılında bin 257 aşırı hava olayı görüldüğünü belirtiyor.
Dünya
Dokuz farklı STK’nın hazırladığı ortak rapor, AB’nin 2024 yılında 120 binden fazla göçmeni geri ittiğini açıklıyor.
Amy Goodman, Democracy Now!’da 50 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Amerikan yerli hakları savunucusu Leonard Peltier’in mücadelesini, hapishaneden çıkarken yanında bulunan yerli aktivist kuruluşu liderlerinden (NDN Collective kurucusu ve başkanı) Nick Tilsen ile konuşuyor.
George Monbiot, Trump’ın hızla tetiklemekte olduğu ülkesel ve küresel krizleri karşılaşılabilecek sonuçları ve dünya insanları olarak bu felaketle nasıl baş edebileceğimizi yazıyor.
Owen Jones, Trump’la birlikte ABD’nin dünya hegemonyasının üç temel taşını yani askeri üstünlük, ekonomik üstünlük ve ahlaki 'üstünlük' temellerinin tümünü kaybedişini anlatıyor.
Özgür Narin ve Diyar Saraçoğlu, Bianet için Yapay Zekâya Direnmek kitabının yazarı, akademisyen Dan McQuillan ile gerçekleştirdikleri söyleşide yapay zekâ teknolojisinin tüm dünyada yükselmekte olan otoriterleşme ve faşizan politikalarla ilişkisini konuşuyorlar.
Filistin
Jonathan Cook, Gazze’deki etnik temizliğin Trump’a özel bir politika olmadığını, bunun ABD dış politikası açısından bir süreklilik olduğunu anlatıyor.
Dünya Bankası, BM ve AB ortak raporu, Gazze Şeridi’nin yeniden inşa edilmesi için 53,2 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklıyor.
Richard Falk, Batı dünyasının insanlık tarihinde görülmüş en şeffaf soykırımı nasıl mümkün kıldığını anlatıyor.
Türkiye
Baskın Oran, TÜSİAD olayını ve tarihsel arka planındaki süreci yorumluyor ve anlatıyor.
Canan Coşkun, gazeteci ve Apaçık Radyo programcısı Yıldız Tar’a yöneltilen suçlamalar üzerinden HDG operasyonu denilen gözaltıların özel yetkili mahkemeler döneminde verilen teknik takip kararlarına dayandığını anlatıyor.
Bilim Akademisi’nin 2023/2024 Akademik Özgürlükler Raporu’na göre, Türkiye 0.09 puanla akademik özgürlüklerin en çok kötüleştiği 10 ülke arasında yer alıyor.
Müzeyyen Yüce, Türkiye’de yedi ilin sağlık müdürlüğü verilerine bakarak son 8 ayda 200 bin aşının yapılmadığını, aşı karşıtlığının artmakta olduğunu ve salgınların kapıda olduğunu yazıyor.