Muhteşem öneriler, azz sonra...

-
Aa
+
a
a
a

Sayın okurlar, başlık ve benim merakla beklediğinize inandığım önerilerim, televizyonlarımızın hiçbir zaman hiçbir anını unutamadığınız, olağanüstü farklı magazin programlarındaki meşhur cümleye benzedi. Ama bu hafta da konuyu biraz daha açmak istiyorum. Tüm prestij, bayındırlık, gelişme, vizyon, misyon vs. projelerine karşı olduğum için, bu hafta da İzmit körfez geçişine muhalefet edeceğim. Şu anda böyle bir çalışma yok demeyin. Nasıl III. Boğaz köprüsü bir anda karşımıza çıktı, Çanakkale köprüsü de, Körfez geçişi de önümüze bir anda gelecekler. Bugün bu yatırımları (bence düpedüz yatırımsızlık) durduran tek neden, hala varlığını sürdüren ekonomik ve siyasal durumdur.

Sayın okurlar, gerek III. Boğaz köprüsü, gerekse Çanakkale köprüsü için çevre, tarih, doğa, kültürel varlık, görüntü kirliliği gibi aslında son derece önemli itiraz gerekçelerine hiç öncelik vermedim. Öncelikle sadece fiziksel olarak çözüm olabilme mantığını tartışmaya çalışıyorum. Bu yatırımların çözüm getirme olasılıkları olsa dahi (ki bana göre yok) yine de karşı çıkacağım. Çünkü hiçbir şey, çevremiz, tarih, doğa ve kültür varlığımız kadar önemli ve korunmaya muhtaç değildir.

Kuyruk, bekleme yok

Şimdi İzmit Körfez geçişinin de bu çok önemli gerekçelerden uzakta, bana göre anlamsızlığına değineceğim. Bildiğim kadarı ile bu köprü Darıca–Topçular civarı gibi bir yere yapılacak. (Zaten başka yere yapılırsa da hiç anlamı olmaz.) Bu notu bir kenara koyduktan sonra bakalım köprü yapılmaz ise şu anki koşullar ile İstanbul (Anadolu yakası Kadıköy civarı) çıkışlı İzmir varışlı bir araç Bursa’ya kaç dakikada gider. Kadıköy-Darıca iskelesi arası sanırım 45 km civarı. Topçular-Bursa arası ise 80 km civarında. Yani İstanbul-Bursa arasında arabalı vapur
hariç karayolu en çok 130 km. Saatte 90 km hızla gitseniz bu yol 2 saat sürmez. Diyelim ki 2 saat. Darıca-Topçular arasında arabalı vapur kuyruğu bekleyeceğiniz dönem aynı Çanakkale için geçerli olan dönemdir. Yani yaz aylarında hafta sonları Cuma-Pazar ters yönlere ve özellikle bayramları kaynakladığımız zamanlarda ters yönlere. Bunun dışında isteyen istediği gün ve saatte gider dener. Ben yine işim gereği çok sık gidiyorum, kuyruk, bekleme yok veya nadir.

Bu güzergahta lütfen hafızanızı zorlayın, kaç kez, kaç gün arabalı vapur seferleri hava koşulları nedeni ile durdu? Kolay kolay bulamayacaksınız. Emin olmak için meteoroloji ve denizyollarından dökümleri alabilirsiniz. Kuyruk yoksa arabalı vapurda en fazla 45 dakika geçirirsiniz. Sonuç İstanbul (Kadıköy) civarı çıkış Bursa varışı yasal sınırların altında sürüş ile 2 saat 45 dakikadır. Şimdi ne yapıp da bu süreyi radikal bir biçimde nereye kadar düşürebilirsiniz? Eğer köprüyü hemen Darıca’dan gir, Topçular’dan çık yaparsanız sadece arabalı vapur süresinin bir bölümünü tasarruf edersiniz. Bu da köprü gişe bekleme süresi ve hiç yavaşlamadan saatte 120 km civarında bir hızla geçilmesi varsayımı ile en iyimser 10 dakika sürer. Bu durumda 2 saat 45 dakikalık süre 2 saat 15 dakika civarına düşer. Doğal olarak bu projeyi tatminkar kılmaz. O zaman ne yapmanız gerekir? -Ve eğer yanlış hatırlamıyorsam düşünülen de buydu- Topçular’da çıkış yapmak yerine çevre yolunu uzatmalısınız. Sahilden dönerseniz bir anlamı olmaz. O zaman geriye ne kaldı, sayın okurlar? Lütfen haritaya bakın, ne kaldı? Samanlı dağlarını İznik gölü Orhangazi yönüne olası ölçüde az virajlı kesen bir çevre yolu yapmaktan başka ne kaldı?

Ancak ve ancak bunu yaparsanız 2 saat 45 dakikalık süreyi 2 saat veya biraz daha aşağıya çekebilirsiniz. Peki sayın okurlar, eğer içinizde Samanlı dağlarını çıkıp inen varsa, beni anlayacaklardır: O doğanın katledilmesine değer mi bu 1 saatlik tasarruf? Lütfen o güzergahtaki araç yoğunluğuna bakın ve değerlendirin doluluk/gün sayısı oranını, ve karar verin, değer mi? Oysa bu güzergaha da her koşulda çalışmak üzere araç taşıyan hızlı deniz taşıtları koyun, denizde geçen süre 15 dakikaya, toplam süre 2 saat 15 dakikaya insin olsun bitsin.

Gerçekçi olalım

Sayın okurlar, bir başka nokta, Ege-Marmara coğrafyası gereği her ne yaparsanız yapın veya yapmayın İstanbul çıkışlı (üstelik Avrupa yakası çıkışlı), İzmir varışlı bir aracı (eğer keyfinden gidecekse başka) Çanakkale yoluna alamazsınız. Yine her ne yaparsanız yapın veya yapmayın, özellikle Tekirdağ, Malkara, İpsala, Keşan civarı çıkışlı, İzmir varışlı bir aracı da İstanbul Bursa güzergahına alamazsınız. Aksi mantığa aykırı olur. Çünkü Körfez geçişinin yapılmadığını ama Çanakkale köprüsünün yapıldığını, İstanbul Esentepe’den çıktığınızı varsayın. Araba vapuru hariç en çok 150 km araç kullanır taş çatlasa 3 saatte Bursa’ da olursunuz. Aynı Esentepe’den çıkın Mahmutbey-Kınalı arasını otoyoldan saatte 140 km hızla gidin, 3 saatte Çanakkale’ye ulaşırsınız. Her iki yolu da biliyorsanız, sayın okurlar, Bursa-İzmir, Çanakkale-İzmir arasının da hemen hemen eşit olduğunu da biliyorsunuzdur. Sanırım her iki güzergah da 320-330 km civarıdır. Çok daha düz olan Bursa-İzmir hattını mı kullanırsınız, yoksa (bence çok güzel ama) özellikle Edremit inişinin yer aldığı Çanakkale-İzmir arasını mı kullanırsınız? Birinde köprü yapılmasa dahi 480 km araç kullanacaksınız, diğerinde yapılsa dahi 650 km civarı araç kullanacaksınız.

Lütfen gerçekçi olalım. Bu coğrafya köprü yapma ile değişir mi? Değişmeyecek bir coğrafya içinde bu doğa katliamı yapılır mı?