Kömür Hakkında Farklı Görüşler

-
Aa
+
a
a
a

Sayın Dr. Ömer MADRA,

 

4 Temmuz 2008 tarihinde saat 22.00' de NTV ' de yayınlanan programda tarafınızdan değinilen "KÖMÜR" ile ilişlin bilim dışı görüşlerinizi hayretle ve derin üzüntü ile izledik. Ülkemizin şu anda belini büken cari açıklar içindeki en büyük fayı, bildiğiniz gibi doğalgaz ve dış alım kömürleri oluşturmaktadır. Ekte, ilettiğimiz yazıyı bilgilerinize getirir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

 

Prof. Dr. Müh. Ergin ARIOĞLU                                                          

Yapı Merkezi Holding A.Ş. Ar&Ge Bölümü

 

Dr. Müh. Nuray TOKGÖZ

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 

 

 

Sayın Arıoğlu ve Sayın Tokgöz,

 

Mektubunuzu aldım, teşekkür ederim. Ortada bir yanlış anlama mevcut olsa gerektir. Zira, Sayın Oğuz Haksever'in düzenleyip yönettiği, "Küresel Gerçekler: Yarın İçin Şimdi" adlı açık oturumda ele alınan konu, bütünüyle küresel iklim değişikliği, küresel ısınma ve bu tehdidin gezegene getirdiği tehlikeler üzerine idi. Ülkemizin belini büktüğünü söylediğiniz cari açıklar sözkonusu programın ve katılımcıların ilgi alanının tamamen dışında kalmaktaydı. Dolayısıyla, söylenenlerin sizi neden hayrete ve üzüntüye garketmiş olduğunu kavrayabilmiş değilim. Öte yandan, ülkenin cari açıklarının kapatılması konusunun neden bizi ilgilendirmesi gerektiğini de  bana göndermek lütfunda bulunduğunuz yazının sonundaki makaleler listesinden çıkarabilmiş değilim.

 

Ayrıca, "internet bilgi kırıntılarından hareket ederek yapmış olduğunuz bilim dışı açıklama" veya "bilimdışı üslup" şeklindeki ifadeleriniz hem –eskilerin deyişiyle- hilâf-ı hakikat, hem de nezaket dışı.

 

Size, Ömer Madra-Ümit Şahin, Küresel Isınma ve İklim Krizi: Neden Artık Bekleyemeyiz, İstanbul, Agora Kitaplığı, 2. bası, 2008 adlı kitabımızı ve www.acikradyo.com.tr web sitesinde son zamanlarda yer almış şu birkaç naçizane makalemi tavsiye etmeme izin verin lûtfen:

 

"Belirtiler Çoğalıyor – Doğa ve Gençler Kazanacak" (26.06.08);

 

"Kamusal Vatandaşlık ve Çevre Bilinci" (19.06.08);

 

"Markalara Manifesto" (01.04. 08);

 

"Finaller Başladı!" (25.12.07);

 

"Harekete Geçme Zamanı: Hemen, Şimdi!" (06/12/2007);

 

"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Açık Mektup" (19.11.2007)

 

Sayın Arıoğlu ve Sayın Tokgöz,

 

Bana göndermek lütfunda bulunduğunuz makale-mektubunuzda hemen göze çarpan üç önemli maddi hataya da değinirsek:

 

1) "Çin ve Hindistan, Kyoto sözleşmesine imza koymayan ülkeler arasındadır" şeklindeki ifadeniz tamamen yanlıştır. Her iki ülke de yıllardır bu anlaşmayı hem imzalamış, hem de onaylayarak ona taraf olmuş durumdadırlar. (Çin: 1998'de imzalamış, 2002'de taraf olmuş; Hindistan 2002'de imzalamış ve taraf olmuştur. Bkz. Wikipedia'nın ilgili maddesi)

 

2)  Dünyadaki mevcut petrol ve kömür rezervleri ve bunların projeksiyonları konusundaki rakamlarınız, bu konuda son zamanlarda yayımlanmış bilimsel çalışmalardan hayli büyük farklılıklar göstermektedir. Tek bir atıfta bulunmam gerekirse, California Institute of Technology öğretim üyelerinden ve Caltech Mühendislik bölümü Başkanı David Rutledge'in bu konudaki son çalışmaları sizin dağarcığınıza da aydınlatıcı bilgiler katabilir: Size Profesör Rutledge'in bir saatlik bir konuşmasının videosu, bir Power-point slide gösterimi ve bir de excel workbook'undan oluşan bu ayrıntılı paketin linkini aşağıda gönderiyorum. Sizin hem petrol, hem de kömür için verdiğiniz rezerv rakamları, bu belgelere kıyasla çok çok fazla.  Açık söylemek gerekirse, dünyanın en saygın öğretim kuruluşlarının birinin mühendislik bölümü başkanı olan Prof. Rutledge'in rakamlarına itibar etmek bana daha doğru geliyor. Paket'in linki aşağıda eklidir:

 

Dave Rutledge, Hubbert's Peak, The Coal Question, and Climate Change 

3)  Dünyada "temiz kömür" diye birşey olmadığı, Carbon Capture and Storage (CCS) diye adlandırılan karbondan arındırma ve gömme teknolojisinin "feasible" olarak kullanıma girmesinin ABD'de dahi birkaç on yıldan önce mümkün olamayacağı, dünyanın en önemli iklim bilimcilerinden, NASA Goddard Enstitüsü Başkanı ve Columbia Üniversitesi Yerbilimleri bölümü öğretim üyesi Dr. James Hansen'in çeşitli uluslararası makale ve konuşmalarında sarih olarak ortaya koyduğu bir husustur. Hele "kömürün önümüzdeki yılların yüzyılın en gözde enerji kaynağı olacağı yönünde çok kuvvetli bilimsel bulgu"lar olduğu yolundaki ifadeleriniz, doğrusu, inanılacak gibi değil! Zira, başta Hansen olmak üzere dünyanın önde gelen tüm bilimcilerinin ortaya koydukları bulgular, sizin kendi kaynaklarınıza ve MMO'ya atıf yaparak bana gönderdiğiniz bulguların tamamen aksi yönünde! Hansen ve arkadaşları, kömür yakıtlı enerji santrallarının yenilerinin yapılmasına derhal moratoryum getirilmesini, eskilerinin de en fazla 20 yıl içinde kapatılıp kaldırılmasını, kömürün gözde yakıt filan olmak şöyle dursun, tümüyle yerin altında bırakılmasının geleceğimiz için mutlak bir zorunluluk olduğunu söylüyorlar!Birbirine taban tabana zıt olan bu bulgulardan Hansen ve arkadaşlarının kaleme aldıkları ve dünyanın en saygın hakemli bilimsel dergilerinde yayınladıkları görüşlerine itibar etmek bana daha doğru geliyor. Tek bir atıf için bkz:

 

"Target Atmospheric CO2: Where Should Humanity Aim?"

 

Yazarları: James Hansen, Makiko Sato, Pushker Kharecha, David Beerling,Valerie Masson-Delmotte, Mark Pagani, Maureen Raymo, Dana L. Royer, James C. Zachos.

  

(Bu bilim insanları şu kurum ve üniversitelerden: NASA/Goddard Institute for Space Studies, New York, NY 10025, USA. 2Columbia University Earth Institute, New York, NY 10027, USA. 3Dept. Animal and Plant Sciences, University of Sheffield, Sheffield S10 2TN, UK.4Lab. des Sciences du Climat et l'Environnement/Institut Pierre Simon Laplace, CEA-CNRS-Universite deVersailles Saint-Quentin en Yvelines, CE Saclay, 91191, Gif-sur-Yvette, France. 5Dept. Geology and Geophysics,Yale University, New Haven, CT 06520-8109, USA. 6Dept. Earth Sciences, Boston University, Boston, MA 02215, USA. 7Dept. Earth and Environmental Sciences, Wesleyan University, Middletown, CT 06459-0139, USA. 8Earth & Planetary Sciences Dept., University of California, Santa Cruz, Santa Cruz, CA 95064, USA.)

 

Sayın Arıoğlu ve Sayın Tokgöz,

 

Bu konuda uluslararası bilim dünyası böyle söylüyor. Sizden bir tek ricam var: Eğer kömür endüstrisinin körü körüne savunuculuğunu yapmak gibi bir niyetiniz yoksa, lütfen, gelecek kuşakların bekası için hayati önem taşıyan şu dar zamanda, gereksiz tartışmalarla daha da fazla vakit kaybetmekten kaçınalım.

 

Saygılarımla,

 

Ömer Madra