Metropolitika’da, Aysim Türkmen'in 13 Mart'ta Başka Sinema'da gösterilmeye başlayacak olan filmi Çekmeköy Underground’u konuştuk:
“İstanbul’un yeni yükselen değeri Çekmeköy’de, lüks sitelerin jiletli tellerle çevrili sokaklarında gezerken karşıma çıktı Çekmeköy Underground.
Gecekondu mahallesinin gençleri bir sitenin duvarına ‘Çekin lan duvarı, teli, insan gibi yaşayın’ diye yazmıştı. Görünmemeleri, hatta varolmamaları istenilen sokaklarda, cılız, eğri büğrü harflerle, ucuz spreylerle ‘biz de varız’ diyorlardı.
Gençlerle tanışıp birlikte vakit geçirdikçe yeraltını görmeye başladım. Gençler bir an dans edip, taklalar atarken, diğer an öfkelenip küfrediyorlar, kayıtsız göründükleri kadar kendilerini göstermeye çalışıyorlardı. Öfkeli oldukları gibi korku dolu, isyankar oldukları kadar hınçla doluydular. Yeraltı psikolojisinin çok yönlü, elle tutulması zor halini iki karakterden, abiyle kardeş olan Cemal ve Tarık üzerinden anlatmayı istedim.
Cemal’in trajik hikayesiyle trajediden kaçmaya çalışıp kaçamayan Tarık’ın biraradalığı, yeraltındaki çelişkilere işaret ediyor. Tarzları, tavırları ile kentin ışıltılı yüzeyinde gezinen ‘stilbaz’ gençlerin yaşamlarında, Cemal’in hikayesi gibi gecekondu arabeskini andıran trajediler var. Dansla, ‘rap’le, stilleriyle alternatif dünya kurmaya çalışsalar da trajik düşüşler (uyuşturucudan mahvoluşlar, aşk yüzünden alkole bağlanmalar, bir kavgayla hapse girmeler) onları sürekli tehdit ediyor.
Filmi, bu iki karakterin birbirlerine bakarken yeraltının çelişkilerini yansıttıkları bir ayna olarak düşünüyorum. Cemal’i Tarık’ın, Tarık’ı Cemal’in gözünden seyrettikçe Tarık ve Cemal’de ortak olan çelişkinin aslında hepimizin yaşadığı, kapitalizmin gösterip de vermediği arzudaki çelişki olduğunu farkediyoruz. Bu durumu da en iyi herhalde filmdeki duvar yazısı anlatıyor: ‘Seni sensiz seviyorum’. İlkönce heyecan kaynağı olarak beliren arzu, tatmin edilemedikçe ‘arıza’ yaratıyor. Çekmeköy Underground ile, kentin ışıltılı yüzeyi ile ona eşlik eden yeraltı dünyasını kırık bir ayna gibi yansıtarak Cemal ile Tarık’ın hikayeleri üzerinden kentin arka planındaki parçalanmışlıkları gösterdiğime inanıyorum.”
İndirmek için: mp3, 47.3 Mb.
4 Mart 2015 tarihinde Açık Radyo'da yayınlanmıştır.
Sinefil'de "Çekmeköy Underground"un yönetmeni Aysim Türkmen ve senaristlerinden Can Merdan Doğan konuğumuz oldu. Kentsel dönüşümün değiştirdiği çevrelerinde kendi altkültürlerini yaratan gençlerin hikayesini anlatan filmi, filmin orijinal müzikleri eşliğinde konuştuk.
İndirmek için: mp3, 32.9 Mb.
13 Mart 2015 tarihinde Açık Radyo'da yayınlanmıştır.
Metropolitika’nın ve Sinefil'in podcast servisine ulaşmak için tıklayın.