Almanya-Hanau'da tasarladığı ve şehrin altı noktasından geçen "ses yolu" Klangweg-Hanau'yu Açık Dergi'de Hakan Kurşun ile konuşuyoruz.
Besteci Hakan Kurşun’un Klangweg Hanau çalışması kalıcı bir şehir yerleştirmesi olarak 25 Eylül 2024 tarihinde Hanau Belediye Başkanı Dr. Maximilian Bieri tarafından açıldı. Hanau şehrinin altı noktasında, konumu sanatçı tarafından tespit edilen ve üzerlerinde QR kodlar bulunan altı tabela yerleştirildi. Klangweg, Hanau Belediyesi Kültür, Kent Kimliği ve Uluslararası İlişkiler Dairesi ve Hakan Kurşun işbirliğiyle ile yapıldı.
Projenin destekçileri arasında Frankfurt Rhein Main Kültür Fonu, Sparkasse Hanau Vakfı ve Canlı Demokrasi yer alıyor. Organizatörleri ise Hanau Şehri Kültür Şehir Kimliği ve Uluslararası İlişkiler Departmanı ve Nilüfer ile Dostluk e.V. Derneği.
Ses Yolu Hanau Durakları:
1 - Doğum = Geburt: Konum: Hanau Kliniği = Klinikum Hanau – İç Avlu Has- tanede doğanlar, tedavi gören ve daha önce tedavi görmüş olanlar, yaşamını yitirenler, bu- rada çalışan ve çalışmış olan tüm personel ve hastanenin ziyaretçileri için.
2 - Rüya = Traum: Konum: Tiefgarten Köprüsü - Kinzig Irmağı
Şehir merkezi ve Lamboy semti arasında Kinzig ırmağı üzerinden bulunan köprüden geçen yayalar için.
3 - Yağmur = Regen : Konum: Neustädter Marktplatz – Pazar yeri ve Grimm Kardeş- leri Heykeli
Şehrin pazar yerinden geçmiş olanlar ve eserlerinde uluslararası hikaye konu- larını da işleyen Grimm kardeşleri için.
4 - Güç = Kraft: Konum Goodyear ( Eski Dunlop) – Fabrika Kapısı - Werkstor
Fabrikada çalışanlar ve çalışmış olanlar için.
5 - Toprak = Erde: Konum: Französische Allee – Kilise Meydanı
Göç edenler için.
6 - Geniş Zaman = Weite Zeit: Schlossgarten - Saray Bahçesi
Paul Hindemith için. - Hanau doğumlu Paul Hindemith NS rejimi tarafından takip edilmiştir. Ankara’da heykeli bulunmaktadır. Modern müziğin önemli temsilcilerindendir. Kültür Bakanlığı’nın isteği üzer- ine Türkiye'nin müzik hayatının inşası için önerilerini içeren üç rapor hazırlamıştır.
Almanya'da doğan ve 1981 yılında İstanbul'a taşınan Hakan Kurşun, lise yıllarında değişik müzik kumpanyaları ile konserler verdi. 1988 yılında yüksek öğrenim için Viyana'ya giderek ses mühendisliği okudu ve ardından da Varşova'ya taşındı. Polonya'nın o dönem önde gelen sanatçılarıyla çalma ve çalışma fırsatı bulan Kurşun, Türkiye'nin sayılı müzisyenlerinden biri olan ve ilk albümünde tüm enstrümanları kendisi çaldı.
1996 yılında yayınlanan Kaos isimli albümüyle adını duyuran Hakan Kurşun, yedi yıllık bir aradan sonra, söz ve müziği kendisine ait olan 15 şarkılık zengin bir albüm olan Kütle ile geri döndü. Türkiye'nin sayılı müzisyenlerinden biri olan ve ilk albümünde tüm enstrümanları kendisi çalan Kurşun, kütleyi elektro akustik bir albüm olarak tanımlıyor.